Sport, cultuur en recreatie

In het Somawathi Home wordt veel aandacht besteed aan sport, cultuur en recreatie. Niet alleen omdat dit de ontwikkeling van de kinderen
bevordert en omdat het past bij een gezonde levensstijl, maar vooral ook omdat het altijd heel veel plezier oplevert.

Het Somawathi Home is in basis een boeddhistisch tehuis met respect voor de lokale normen en waarden. De kinderen gaan dan ook op zondag naar de tempelschool, ze leren traditionele dans en muziek en met name de meisjes leren lokale tradities als kantklossen en batikken.

Het sportveld wordt intensief gebruikt, met name voor de nationale sport cricket. Er staan regelmatig fietstochten en wandelingen voor de kinderen op het programma en ze leren allemaal zwemmen in zee. Alle kinderen krijgen dans- en muziekles in de recreatieruimte, waar ze hun kunsten ook mogen presenteren tijdens bijzondere concerten en toneelvoorstellingen. Soms wordt er zelfs een kinderdisco of een filmavond georganiseerd. Voorleesmomentjes horen er ook bij en in de bibliotheek kunnen naar hartenlust boeken worden geleend.

Creatievelingen kunnen hun hart ophalen tijdens de kunstlessen of in de werkplaats. Timmeren, batikken, pottenbakken, kantklossen en naai- en schilderlessen maken deel uit van het zaterdagse lesprogramma. De kunstwerkjes worden in een winkeltje verkocht. Er is zelfs een Children Society opgericht; de kinderen in deze club bedenken samen thema-avonden, debatteren tijdens discussiemiddagen, hebben inspraak in de keuzes van menu’s en uitstapjes én helpen in het nabijgelegen ziekenhuis en bejaardentehuis.