Somawathi Home, Holland House of Hope
Marja, please help me, send me medicines!
Zo luidt op tweede Kerstdag 2004, de dag van de allesverwoestende tsunami, de noodkreet van dokter Prasad aan Marja van Leeuwen. Eén dag later reist zij af naar het rampgebied in het zuiden van Sri Lanka met 24 dozen medicijnen die ze halsoverkop heeft geregeld. Wat ze op haar dierbare eiland aantreft is onbeschrijfelijk. Alles is verwoest. Kinderen die hun ouders zijn verloren, kijken haar hulpeloos aan. Op de terugweg naar Nederland heeft ze een droom: zo snel mogelijk een weeshuis in Sri Lanka bouwen. Wat begint als een kleine, individuele hulpactie, groeit uit tot een van de meest succesvolle, particuliere hulpacties in Nederland. Met de hulp van ruim 500 vrijwilligers, meer dan 2 miljoen euro aan donaties, 11 containers hulpgoederen, heel veel support vanuit het bedrijfsleven en dankzij haar relaties in Sri Lanka, is het gelukt om het weeshuis ‘Somawathi Holland House of Hope’ te realiseren.
De op hol geslagen huisvrouw
Ooit werd zij betiteld als ‘de op hol geslagen huisvrouw’. Nu staat er een Boeddhistisch kindertehuis waar 104 verweesde en verlaten kinderen liefdevol worden verzorgd en waar keihard wordt gewerkt aan een betere en vooral veilige toekomst voor hen.
Wat op 1 januari 2005 kleinschalig begint aan de keukentafel van Marja van Leeuwen groeit uit tot een groot succes. Een echtpaar uit Sri Lanka schenkt een 45.000 m2 tellend stuk grond met enkele gebouwen. Dankzij de hulp van heel veel vrijwilligers wordt op dit terrein het Somawathi Home gerealiseerd. Precies 100 dagen naar de tsunami opent het Somawathi Home haar deuren en worden de eerste 15 kinderen door de Kinderbescherming onder voogdijschap geplaatst.
Met heel veel doorzettingsvermogen en de fantastische financiële steun van Nederlandse bedrijven en donateurs is het Somawathi Home uitgegroeid tot een echt kinderdorp, waar kinderen tot hun 18e jaar verzekerd zijn van onderdak, eten, drinken, op voeding en onderwijs.
Bovendien is het Somawathi Home van grote waarde voor de regio; kinderen uit de omgeving kunnen naar de Montessori peuter- en kleuterschool op het terrein, er zijn tal van naschoolse lessen voor oudere kinderen uit de omgeving en de mensen in de regio mogen gratis gebruik maken van de medische post.
En natuurlijk is het terrein voorzien van alle faciliteiten om het kinderdorp zo efficiënt mogelijk te laten functioneren, zoals watervoorziening met een eigen zuiveringsinstallatie, een stroomgenerator, een centrale keuken en leslokalen. Jaarlijks hebben wij € 225.000,- nodig om dit allemaal in stand te houden. En dat lukt alleen met uw hulp!